Voor snelle informatie over de herkenning van sepsis bij een kind, zie: ‘Mijn kind heeft (misschien) een sepsis’. Kijk hier voor aanvullende informatie over opname in het ziekenhuis, en ontslag.
Ook bij kinderen kan sepsis optreden. Dit kan net als bij volwassenen uit elk soort infectie voortkomen, zoals een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.
Dat geldt voor (hele) jonge kinderen maar ook voor oudere kinderen en tieners. Bij kinderen kunnen de symptomen soms wat anders zijn dan bij volwassenen. Vaak gaat een sepsis bij kinderen met (hoge) koorts gepaard, maar niet altijd. Soms heeft een kind juist ondertemperatuur. Ook kan het meest opvallende zijn dat het gedrag van het kind ineens anders is, bijvoorbeeld dat het heel lusteloos of slap is. Maar ook kreunen of suffigheid kunnen (zeker bij jonge) kinderen een alarmsignaal zijn.
Naast de links bovenaan deze pagina, is er ook goede informatie te vinden op de website van Thuisarts, bij ‘Koorts bij kinderen‘ en ‘Ziek kind‘.
In juni 2021 is de Richtlijn Sepsis bij Kinderen afgerond, een belangrijke mijlpaal.
Net zoals een volwassene kan ook een kind vaak nog langdurig last hebben van de doorgemaakte sepsis. Dit kan zich uiten in o.a.:
Lichamelijke klachten:
Cognitieve klachten:
Psychische klachten:
Maar ook schade aan organen of ledematen kan optreden. Daarnaast kan de impact van behandeling en opname op een Intensive Care voor een kind de bovengenoemde klachten versterken. Ook voor de ouders geldt dat dit veel spanning en onzekerheid mee brengt.
Het is belangrijk, wanneer uw kind de schoolgaande leeftijd heeft, de beperkingen en klachten te bespreken met de school en samen te bekijken welke aanpassingen mogelijk zijn (zie de links onderaan). Sepsis is niet zomaar ‘een infectie’ waarvan het herstel in een stijgende lijn omhoog gaat. Het is belangrijk dat de gevolgen voor uw kind serieus worden genomen. Het Post Sepsis Syndroom kan ook kinderen treffen.
Zie de informatie bij Thuisarts: ‘Mijn kind heeft sepsis gehad en mag weer naar huis’
Nieuw (2024) is de folder die door Stichting Zorgeloos naar School werd ontwikkeld, waarin ook kinderen met restklachten na sepsis (Post Sepsis Syndroom) worden genoemd (zie de ondertitel). Deze folder bevat zeer nuttige tips en informatie om aan school aan te reiken.
Zie verder ook de info bij Ziek zijn en onderwijs (netwerkZiezon) en Regelhulp, Zorg en onderwijs, ziekte of beperking.
Copyright © Alle rechten voorbehouden